Inšpirácie na leto

   Dnes vám, milé čitateľky, ponúkame zopár inšpirácií na leto – receptíky, ktoré „dobre padnú“ práve v tomto ročnom období. Nenáročné na čas, suroviny a prípravu, no zároveň nutrične hodnotné – takže ulahodíme nielen našim chuťovým bunkám, ale urobíme aj čosi pre svoje zdravie :).

 

Tvarohový sen

   Tento dezert môžeme radiť medzi zdravé dobroty, keďže pre svoje zloženie je viac „jedlom“ ako iba „zákuskom“. Vďaka značnému podielu tvarohu obsahuje hodnotné bielkoviny, ktoré v kombinácii s ovocím tvoria výživovo plnohodnotné jedlo. Výborne sa hodí na desiatu alebo olovrant. Primeraná porcia dezertu obsahuje približne 125 g tvarohu, čiže celý zákusok môžeme rozkrájať na 6 častí.

 

Ingrediencie (6 porcií):

- cca 1/2 balíčka celozrnných Be-be keksov

- 750 g jemného tvarohu (krémovej konzistencie)

- 1 balík vanilkového cukru (20 g)

- drobné šťavnaté bobuľovité ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle alebo iné, podľa chuti – v zime sa dá dobre využiť aj ovocie mrazené alebo zavárané)

- trocha Granka alebo strúhanej čokolády

 

Postup: 

1. Na spodok plechu alebo formy veľkosti cca 20-30 x 30 cm poukladáme tesne vedľa seba Be-be keksy.

2. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom. (Môžeme pridať aj trochu javorového sirupu alebo práškového cukru, hoci ja skôr preferujem menej sladkú verziu – dezert totiž primerane osladí a osvieži chuť čerstvého ovocia).

3. Na vrstvu Be-be keksov natrieme polovicu tvarohu.

4. Na tvaroh poukladáme vrstvu ovocia – v hrúbke cca 1-2 cm.

5. Na ovocie opatrne položíme a zahladíme druhú polovičku tvarohu, ktorú na záver jemne posypeme Grankom alebo nastrúhanou čokoládou. 

6. Takto pripravený zákusok prikryjeme mikroténovým vreckom alebo alobalom a dáme odstáť do chladničky. Ideálne je pripraviť ho večer a nechať cez noc v chladničke, aby sa spojili všetky chute a tvaroh stuhol

7. Pred podávaním nakrájame, Be-be keksy vsiaknu do seba prebytočnú vlhkosť a tvarohové vrstvy sú súdržnejšie. Ak zákusok pripravujeme kratší čas pred podávaním, tvaroh môže byť príliš tekutý, čo je náročné na servírovanie.

 

Studený boršč

   Toto jedlo nám v lete poslúži nielen ako výborný zdroj vitamínov a minerálov, bielkovín a sacharidov, ale aj ako príjemné osvieženie. Výhodou je, že ho môžeme mať vo väčšom množstve pripravené v chladničke a podľa potreby servírovať aj viac dní po sebe. V kombinácii s vareným vajcom a celozrnným pečivom tak získame nutrične hodnotné a chuťovo zaujímavé jedlo, ktoré bylinkami dochutíme podľa vlastnej potreby. Fantázii sa medze nekladú :)

 

Ingrediencie:

- 1 veľký cvikla

- 2 väčšie uhorky

- 5 červených reďkoviek

- 2 strúčiky cesnaku

- 1 liter kefíru

- šťava z polovice citróna

- čerstvé bylinky (podľa chuti – kôpor, petržlenová vňať)

- trocha soli

 

Postup: 

1. Očistenú a nadrobno pokrájanú cviklu varíme v mierne osolenej vode domäkka asi 15 min. Po vychladnutí polejeme citrónovou šťavuu.

2. Uhorky a reďkovky nastrúhame, zmiešame s pripravenou cviklou, zalejeme kefírom a posypeme nakrájanými čerstvými bylinkami.

3. Pripravenú zmes dáme odstáť do chladničky a podávame s vareným vajcom a celozrnným pečivom.

 

Dobré ráno, KUSKUS!

   Toto jedlo nám môže poslúžiť ako jednoduché, chutné a výživné raňajky, prípadne desiata (ak sa v jej čase nachádzame doma). Dodá nám dostatok sacharidov potrebných na štart do nového dňa, ale aj potrebnú dávku bielkovín a tiež vitamíny, minerály a ostatné prospešné látky obsiahnuté v ovocí. Oriešky zas zastupujú zdravú porciu tukov.

 

Ingrediencie (1 porcia):

- 40 g celozrnného kuskusu

- 150 g bieleho probiotického jogurtu (2-3 % tuku)

- 150 g bobuľovitého ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky)

- 10-15 g nasekaných orechov alebo mandlí

- 80 g jablkového džúsu

- 1 škorica (drievko)

- čerstvá mäta (nemusí byť)

 

Postup: 

1. V hrnčeku necháme zovrieť džús so škoricou, ktorú následne vyberieme.

2. Horúcim džúsom zalejeme kuskus pripravený v miske, necháme 5 minút odstáť.

3. Do takto pripraveného kuskusu primiešame ovocie a navrch pridáme biely jogurt. Posypeme nasekanými orechmi alebo mandľami.

4. Na záver ozdobíme čerstvými mätovými lístkami.

Martina Magová