Zelerové inšpirácie

   Na jar človek akosi prirodzene začína konzumovať viac zeleniny, aby si doplnil zásoby vitamínov, ktoré mu v zime chýbali. Kým vám v skleníkoch a záhradkách narastie prvá reďkovka, musíte si vystačiť so zásobami z komory či pivnice. 

   A viete, že napríklad taký zeler nemusíte odkladať len do polievky? Vynikajúci – a najmä veľmi zdravý – je aj v surovom stave, prípadne sterilizovaný alebo varený. Nechajte sa inšpirovať naším výberom zelerových šalátov.

 

ZELEROVO-MRKVOVÝ ŠALÁT

 

1 zeler

4 väčšie mrkvy

2 kyselkavé jabĺčka

1 majonéza (prípadne kyslá  

  smotana alebo biely jogurt)

 zrejúci syr (Encián a pod.)

soľ, cesnak

 

   Nahrubo nastrúhame surový zeler, mrkvu a jablká, pridáme na kúsky nakrájaný syr a premiešame s majonézou alebo smotanou. Podľa chuti dosolíme.

   Ak máme radi cesnak, môžeme do šalátu pretlačiť 1-2 strúčiky.

   Podávame s pečivom.

 

ZELEROVÝ ŠALÁT S DRESSINGOM

 

   Pol stredne veľkého surového zeleru nastrúhať na jemné rezančeky (napr. na jablkovom strúhadle)

1 cibuľu nadrobno nakrájať

 

Do toho vmiešať dressing:

- 1 kyslú smotanu

- 2-3 roztlačené strúčiky cesnaku

- pol ČL plnotučnej horčice

- vegetu

- kvapku sójovej omáčky

- 1PL olivového oleja

- petržlenovú vňať

- trochu oregána

- trochu mletého čierneho korenia

 

10 MINÚTOVÝ ZELEROVÝ ŠALÁT

 

V miske zmiešame:

 

- 2 konzervy sterilizovaného zeleru (najvhodnejší je nakrájaný na tenké krátke pásiky)

- 1 konzerva sterilizovanej kukurice (kúpte mäkkú a jemnú)

- 1 konzerva ananásu

- 400 g šunky (nakrájať na kocky alebo malé pásiky)

- 4 natvrdo uvarené varia (nastrúhať)

- 1 tatárska omáčka (250ml)

- 1 majolka (250 ml)

 

   Podávajte chladený.

   Z daného množstva surovín pripravíte veľkú misu šalátu.

   Ak nechcete, aby utrpela vaša línia, spravte si polovičnú dávku a namiesto konzumácie formou klasického majonézového šalátu s chlebom, si ním chlebík iba potrite.

 

ZELEROVÝ ŠALÁT S VLAŠSKÝMI ORECHAMI

 

250 g zeleru

100 g mrkvy

150 g jabĺk

20 g majonézy

20 g sladkej smotany

6 vlašských orechov

cukor, soľ, citrónová šťava

 

   Očistený a uvarený zeler, mrkvu a surové jablká pokrájame na jemné rezance. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, pridáme orechy pokrájané na štvrtiny a majonézu so sladkou smotanou. Dochutíme trochou soli a cukru.

   Najlepší je ako príloha k pečenému mäsu.

 

ZELEROVY SALAT S UHORKAMI

 

   1 zeler uvaríme v slanej vode s octom a bobkovým listom tak, aby sa dal strúhať a vychladnutý nastrúhame na väčšie rezance. Pridáme sterilizované uhorky, tiež nastrúhané na rezančeky. Podľa chuti pridáme soľ, vegetu, cukor, korenie a majonézu (alebo kyslu smotanu).

 

Prajeme vám dobrú chuť!