Jahodová pochúťka

500g čerstvých jahôd
40 g Zlatého klasu
dva vanilínové cukry
tri lyžice kryštálového cukru
15 g želatíny

Očistené a pokrájané jahody zasypeme kryštálovým a vanilínovým cukrom a necháme 20 minút odstáť. Potom ich zalejeme 0,5 l vlažnej vody a povaríme. Uvarenú masu rozmixujeme a necháme vychladnúť. Pridáme Zlatý klas rozmiešaný v malom množstve vody a uvaríme puding. Do vlažného pudingu dáme napučanú želatínu a spolu premiešame. Kompótové misky vystelieme potravinárskou fóliou. Plníme ich okrúhlymi piškótami a vychladnutou jahodovou masou. Naplnené misky odložíme na chladné miesto stuhnúť. Po stuhnutí ich vyklopíme a fóliu odstránime. Ozdobíme šľahačkou a nakrájanými jahodami.

Ríbezle ako brusnice

2 kg červených ríbezlí, 0,5 l vody, 0,5 kg cukru, celá škorica, 0,125 l rumu

Ríbezle zalejeme vodou a 10 minút povaríme. Pridáme kúsok celej škorice a 0,5 kg cukru a opäť varíme 10 minút za stáleho miešania. Odstavíme a prilejeme rum. Naplníme do fľašiek a uzavrieme. Podávame napríklad k sviečkovej omáčke alebo na ozdobu ovocných pohárov.

Čerešňová bublanina

3 dcl mlieka, 120 g práškového cukru, 5 vajec, 50 g masla alebo rastlinného tuku, 100 g hrubej múky, 100 g jemnej strúhanky, pol balíčka prášku do pečiva, citrónová kôra, čerešne

V mlieku rozmiešame cukor, žĺtky, roztopené maslo alebo rastlinný tuk, múku zmiešanú s práškom do pečiva, strúhanku a postrúhanú citrónovú kôru. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh
( môžeme doň zašľahať polovicu cukru) a zľahka primiešame k cestu. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, posypeme odkôstkovanými čerešňami a v mierne vyhriatej rúre pomaly upečieme.