Tekvice, cukety, patizóny, baklažány

     Ešte v septembri ich je neúrekom. Aj vy ich možno pestujete vo svojej záhradke, či už  na konzumovanie alebo tie okrasné tekvičky na skrášlenie interiéru svojich bytov, domov, kancelárií... Potrebujú síce veľa slnka a vlahy, ale práve vďaka nim sú obsypané mnohými plodmi. Ako ich spracovať? Zozbierali sme niekoľko známych i menej známych receptov a tu vám ich prinášame.

Tekvica na smotane

800g tekvice, 30g masla (alebo trošku oleja), 40 g hladkej múky, 200g smotany (môže byť aj téglik kyslej smotany), prípadne mlieka, soľ, cukor, ocot, kôpor

     Ošúpanú tekvicu postrúhame na rezance a podusíme na masle/oleji. Trošku posolíme. Keď je mäkká, pridáme múku rozhabarkovanú so smotanou alebo s mliekom (kyslú smotanu zriedime s troškou vody, a tak pridáme múku), štipku cukru. Povaríme a dochutíme troškou octu (1 KL).( Ak sme dávali kyslú smotanu, netreba už ocot.) Na záver pridáme trochu posekaného kôpru.
     Podávame ako prílohu k mäsitým pokrmom alebo s volským okom alebo len jednoducho so zemiakmi.

Zeleninová pochúťka – ratatouille

1 malá cibuľa, 1-2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja, 2 malé baklažány, 1 menšia cuketa ( Ak nemáte baklažány, môžete dať 2-3 menšie cukety), pol feferónky bez jadrovníka ( Nič sa nedeje, ak ju nemáte.), 2 - 4 rajčiny (podľa chuti), 1 zelená paprika (Ak vám paprika nerobí dobre, môžete ju vynechať), soľ, mleté čierne korenie, štipka majoránu, rozmarín, bazalka, posekaná petržlenová vňať

     Cibuľu posekáme najemno, vložíme do horúceho oleja a popražíme. Pridáme na rezance pokrájanú papriku a feferónku a podusíme s troškou vody. (Treba dusiť najprv tvrdú zeleninu.) Baklažány a cukety zbavíme šupky, pokrájame na väčšie kocky a pridáme k paprike. Zamiešame prelisovaný cesnak, trošku soli, mleté čierne korenie a krátko dusíme
(10 min). Potom pridáme na osminky pokrájané paradajky a ešte chvíľu dusíme (10 min). Nakoniec pridáme rozmarín ( nemusí byť, ak ho nemáte), bazalku, majorán ( nepridávajte ho skôr, lebo dusením zhorkne) a posekanú petržlenovú vňať.
     Podávame k ryži, zemiakom alebo aj k cestovine.
     Ratatouille (ratatuj) je známe v južnom Francúzsku. Je to typické provensalské jedlo s vplyvmi španielskej a talianskej kuchyne. Francúzi zvyknú šúpať iba baklažány, malé tekvičky (cuketky) len umyjú a pokrájajú.

 
Patizón vo vínovom cestíčku

jeden patizón, olej na vyprážanie, cestíčko
    
Očistený patizón nakrájame na kúsky, ktoré posolíme a necháme 10 – 15 min odstáť. Potom zlejeme prebytočnú vodu. Patizón obaľujeme v cestíčku. Vyprážame v panvici na rozpálenom oleji z oboch strán.
Cestíčko:
Do 2 rozšľahaných vajec pridáme biele víno, štipku soli, mleté čierne korenie, podrvené sezamové semienka, kypriaci prášok (1KL) a polohrubú múku. Vypracujeme polotuhé cestíčko.

 
Plnené cuketové kúsky

1 väčšia cuketa                                         majorán
120 g taveného syra                                 nasekaná petržlenová vňať
150g mletého bravčového mäsa                mletá sladká červená paprika
80 g farebných paprík                              čili korenie
soľ                                                          bezšupkové tekvicové semienka (nemusia byť)
mleté čierne korenie                                 kyslá smotana
olej

     Umytú ( kto chce, aj ošúpanú) cuketu pozdĺžne rozkrojíme a vnútornú časť z nej vydlabeme. Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, majoránom a čili korením. Premiešame a necháme 10 minút odstáť. Potom ochutené mäso opečieme za stáleho obracania domäkka. Farebné papriky pokrájané na kúsky posolíme a prudko orestujeme na oleji. Pridáme opečené mäso, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Do vydlabaných častí cukiet natrieme roztopený syr, na ktorý dáme pripravenú mäsovo-paprikovú plnku. Posypeme tekvicovými semienkami ( ak nemáme, nič sa nedeje) a pokvapkáme kyslou smotanou. Preložíme ich na vymastený plech a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry. Ak sa nám budú cukety na plechu prevaľovať, môžeme ich  (priečne) spojiť grilovacou ihlou.

 
Kompót z tekvice

stredne veľká tekvica, ananásový kompót
nálev:  3 l vody
           ½ dcl octu
sirup: 1 kg cukru
          2 l vody
          1 olúpaný citrón
           
     Stredne veľkú očistenú tekvicu pokrájame na kocky a vložíme do nálevu na 12 hod stáť.
Po 12 hodinách si pripravíme sirup. Cukor, vodu a olúpaný citrón necháme zovrieť. Potom do sirupu pridáme precedenú tekvicu a necháme 15 – 20 min povariť. ( S nálevom už nič nerobíme, môžeme ho vyliať, slúžil iba na fixovanie tekvice.)
     Do umytých pohárov  na dno položíme pár kociek ananásu a nalejeme horúcu tekvicu so sirupom. Navrch položíme ešte vrstvu ananásu a trochu šťavy z neho.
     Sterilizujeme 10 min. pri teplote 80 °C.
     Kompót pripomína chuťou ananásový kompót. Takto zavarená tekvica je vhodná aj do koláčov.

Spracovala Ľ.Z.