Maková torta - nepečená

Torta

 

 

 

 

 

1 až 1 a 1/2 balíčka piškótov, 250 g maku, 250 g práškového cukru, 1 dcl rumu, 100 g mletých orechov, 100 g masla, pomarančová kôra, šľahačka, pomarančový džem alebo čokoládová poleva na ozdobenie.

            Mak sparíme v horúcej vode, usušíme a pomelieme. Vymiešame maslo s cukrom, pridáme mak, rum, orechy a pomarančovou kôru. Do pripravenej formy kladieme vrstvu piškótov a prekryjeme vrstvou makového krému. Postup opakujeme, dokiaľ nám nedojde krém. Povrch je tvorený piškotmi. Dáme do chladničky stuhnúť, potom vyklopíme a polejeme čokoládovou polevou, prípadne povrch nahrubo potrieme pomarančovým džemem a ozdobíme šľahačkou.

Vynikajúci likér z ľadových gaštanov (tyčinka z obchodu)

250 ml šľahačky, 1 SALKO, 3 ľadové gaštany, 4 kocečky horkej čokolády,  1/2 litra rumu. Šľahačku vylejeme do hrnca a pridáme čokoládu a nalámané tyčinky ľadových gaštanov. Za stáleho miešania povaríme. Necháme vychladnúť, vlejeme SALKO a nakoniec RUM. Poriadne premiešame, aby bolo hladké a lejeme do fliaš. Z jednej dávky je liter likéru.

Losos na pomarančovej šťave

Suroviny:
2 hrubé filety z lososa, pomaranč, soľ, tymian
Postup:
Lososa položíme na alobal, osolíme, pridáme trochu tymianu, polejeme šťavou z polovice pomaranča a dáme do predhriatej trúby. Popri pečení pridáme druhú polovicu šťavy. Podávame so zemiakmi s pažítkou.

Losos so zemiakovou kôrkou

Suroviny:
300 g lososa, soľ, biele mleté korenie, 1 citrón, 1 dcl olivového oleja, 3 zemiaky, 50 g strúhanky, 10 g čerstvej pažítky, 10 g čerstvého tymianu, 1 strúčik cesnaku, 30 g tvrdého syra, 20 g masla
Postup:
Lososa ochutíme soľou, korením a zľahka potrieme citrónovou šťavou a olejom, zemiaky na hrubo nastrúhame, pridáme strúhanku, nastrúhaný syr, maslo, bylinky, cesnak a vymiešame hmotu, ktorou rovnomerne potrieme povrch lososa. Dáme piecť približne 10–12 min na 180°C. Podávame so šalátmi alebo rôzne upravenou zeleninou.

Kuracie soté s nivou a brokolicou

Potrebné prísady

Kuracie prsia, cibuľa, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, brokolica, niva, smotana, olej

Postup

Prsia nakrájame na rezančeky, osolíme, okoreníme, premiešame s prelisovaným cesnakom a necháme odležať.

Nadrobno nakrájame cibuľu a spolu s mäsom osmažíme na oleji, prisypeme uvarenú brokolicu, zalejeme smotanou a pridáme nakrájenú nivu. Varíme, až sa niva rozpustí a brokolica rozpadne.
Ako príloha sú výborné americké zemiaky s cesnakom.

Sote

Zapečené filé - RÝCHLOVKA

POTREBNÉ PRÍSADY

rybie filé, mrazená zelenina, vajce, strúhanka, tvrdý syr, soľ, vegeta, maslo, prášok do pečiva

POSTUP PRÍPRAVY

Množstvo podľa počtu osôb a Vašej chuti :-)


file1

Pekáč vyložíme plátkami masla. A naň položíme vegetou okorenené plátky rybieho filé.

file2

Filé posypeme mrazenou zeleninou a strúhaným syrom.

file3

Všetko zalejeme rozhabarkovanými vajciami, do ktorých sme zamiešali trochu strúhanky (na zhustnutie), trochu soli a asi 1/2 prášku do pečiva.

file4

Necháme zapiecť pri teplote asi 180 st. 20-30 minut.