Poznáte kus-kus?

Kus – kus, alebo aj cous-cous, pochádza pôvodne zo severnej Afriky, jeho domovom je Maroko. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá sa prvotne spracuje na krupicu a ďalej je spracovávaná na guličky – bežne dostupné aj v dnešných supermarketoch.
Celozrnný kus –kus je vyrobený z celých pšeničných zrniek a preto obsahuje podstatne viac cenných látok a vlákninu. Používa sa podobne ako ostatná cestovina alebo ešte lepšie ako ryža. Je mimoriadne vhodný pre rýchlu a zdravú prípravu jedál, chutí lepšie zatepla. Osobne som zatiaľ vyskúšala niekoľko slaných variant ale čoskoro sa pustím aj do tej sladkej.
Základná príprava kus-kusuu:

   1. Kus-kus prepláchnite v sitku a vložte ho (spolu so sitkom) do misky s vlažnou vodou, ponorený cca. 10 minút. Potom ho (znova v sitku) naparte nad vriacou vodou v intervale 10-15 minút.
   2. Osvedčený mám však postup, kedy potrebné množstvo cestoviny (na  1 osobu potrebujem cca. 3-4 polievkové lyžice) vložíte do misky a zalejete vriacou vodou v pomere 1:2. Nechajte napučať, sem-tam jemne premiešajte a prebytočnú vodu po napučaní zlejte.

Takto pripravený pokrm je vhodný na ďalšie spracovanie.

Rýchly kus-kus so syrom a zeleninou

Ingrediencie pre 2 osoby:
Pripravený kus-kus (2.spôsob)
200 g postrúhaného tvrdého syru typu eidam, čedar, (ak vám chutí vhodný je aj parmezán)
2 paradajky nakrájané na tenšie plátky
2 menšie uhorky nakrájané na kocky
3 lyžice pokrájaných čiernych  olív
1 žltá paprika (odporúčam tzv. „americkú“ teda hrubostennú)
Pár lístkov bazalky, soľ a korenie podľa vlastného uváženia na dochutenie.

Postup:
Pripravený kus-kus posypete strúhaným syrom a obložíte zeleninou. Fantázii sa medze nekladú, preto môžete použiť aj kukuricu, výborne sa však hodí aj menšia cuketa, či plátky kalerábu. Ozdobte lístkami bazalky.

Plnené zapečené papriky s kus-kusom
Ingrediencie pre 4 osoby:
Pripravený kus-kus (2.spôsob)
4 hrubostenné papriky rôznych farieb
2 šalotky (typ cibule), môžete použiť aj obyčajnú červenú
Menšia cuketa pokrájaná na menšie kúsky
8 plátkov kozieho syra
Soľ, korenie, mletá sladká paprika podľa chuti

Postup:
Papriky prekrojte pozdĺžne, vyberte semienka a blany, položte na pekáč alebo do zapekacej misy, pokvapkanej olejom. Predpripravený kus-kus zmiešajte s pokrájanou cibuľou a korením, a zmesou naplňte papriky. Navrch položte kozí syr, ktorý sa zapečením roztaví. Pečte v stredne vyhriatej rúre, cca. 160 stupňov Celzia asi 20 minút (čas pečenia je orientačný, nakoľko závisí od hrúbky stien papriky, kedy zmäkne a nebude príliš tvrdá. Množstvo kus-kusu záleží tiež od veľkosti paprík ale mne stačilo cca. 250 g surového kus-kusu.
Táto mimoriadne chutná špecialita je v našej domácnosti často obmeňovaná, miesto papriky naplním  veľké paradajky.

Zeleninový kus-kus s fazuľkami

Ingrediencie pre 2 osoby:
200g pripraveného celozrnného kus-kusu
1 väčšia cibuľa
1,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
½ lyžičky soli,
3-4 klinčeky  + ½ lyžičky ostrej papriky (nemusia byť)
parajakový pretlak
3 cukety
3 mrkvy
4 zemiaky
1 paprika
200 červených/bielych fazúľ – možno aj z konzervy

Postup:
Nakrájanú cibuľu jemne osmažte na oleji, pridajte korenie a pretlak, zmes povarte asi 3 minúty. Pridajte nakrájanú zeleninu a zalejte odpovedajúcim množstvom vody. Zmes uduste pod pokrývkou asi štvrť hodiny. Do takto pripravenej zmesi pridajte hotový kuskus a fazuľky.

Andrea Vaňová

Slaný špenátový koláč

400 g lístkového cesta, hladká múka, 450 g čerstvého špenátu alebo 150 g špenátového pretlaku, 250 g jemného tvarohu, jedna PLnastrúhaného pikantného syra (napr. niva), jedna cibuľa, jedna PL oleja, soľ, čierne korenie, jedna KL mletej rasce, štyri  vajcia, celá rasca

 

Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a obe časti postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske. Jednu časť cesta vložíme do hlbšieho plechu tak, aby na stranách trochu presahovalo. Špenát umyjeme, odstránime stonky, nakrájame, mrazený špenát necháme trochu rozmrazit. Špenát, tvaroh a strúhaný syr dáme do misy. Pridáme na oleji osmaženú cibuľu, osolíme, okoreníme, ochutíme rascou a zamiešame tri žĺtky. Nakoniec ešte vmiešame tuhý sneh z troch bielkov a zmes vylejeme na pripravené cesto. Prikryjeme druhou časťou cesta, okraje k sebe jemne pritlačíme, povrch cesta potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej trúby. Pečieme desať minút pri najvyššej teplote, potom teplotu stiahneme na polovicu a upečieme dozlatista.

Recepty1

 

Šunkový zákusok

300 g šunky, 300 g tvrdého syra, 250 g krémového sýra, dve PL lahôdkovej smotany, 5 g želatiny v prášku, soľ, mleté biele korenie

Krémový syr miešame s pochúťkovou smotanou, mletým bielym korením a so soľou. Pridáme želatinu pripravenú podľa návodu a dobre premiešame. Na alobal rozložíme plátky šunky a potrieme ich pripravenou syrovou zmesou, ktorú prikryjeme plátkami syra a opäť potrieme. Postup zopakujeme. Naplnené pláty šunky a syra necháme v chladničke štyri hodiny tuhnúť, potom ich nakrájame na kúsky.

Recepty2

 

Paštétový chlebíček

550 g bravčového mäsa, 250 g šunkovej salámy, 3 vajcia, 3 PL horčice, tlčené zelené korenie, štipka cayenského korenia, 1 KL majoránky, 2 strúčiky cesnaku, 1 KL soli, štipka mletého koriandra, 1 KL strúhanej citrónovej kôry, 2 PL rumu, petržlenová vňať, 50 g šunky nakrájanej na plátky, 16 plnených zelených olív, 350 g mrazeného lístkového cesta

Mäso a salámu nakrájame na kocky a dvakrát zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme dve rozšľahané vajcia, horčicu, zelené a cayenské korenie, majoránku, pretlačený cesnak, soľ, koriander, citrónovú kôru, rum, nasekanú vňať a dôkladne premiešame. Chlebíčkovú formu vyložíme dvomi tretinami rozvaľkaného cesta tak, aby okraje prečnievali. Polovicu mäsovej náplne rozotrieme na cesto, doprostriedku vtlačíme celé olivy obalené v plátkoch šunky a prikryjeme zvyškom náplne. Okraje cesta preložíme cez náplň, prikryjeme ostávajúcou tretinou rozvaľkaného cesta a pritlačíme. Potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme rôznymi tvarmi vykrojenými zo zvyšku cesta. V trúbe vyhriatej na 180 oC pečieme asi 50 minút. Chlebíček necháme vychladnúť do druhého dňa, nakrájame a podáváme s akoukoľvek omáčkou.

Recepty3

 

Vajce v župane

300 g mletého bravčového mäsa, soľ, mleté čierne  korenie, 1 žemľa, petržlenová vňať, pažítka, tymián, 4 na tvrdo uvarené vajcia, olej
Omáčka: 0,25 l kyslej smotany, 2 PL pikantného kečupu, 1 PL horčice, soľ, petržlenová vňať, pažítka

Mäso zmiešame so soľou, korením, namočenou a vyžmýknou žemľou, nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou a tymiánom. Rozdelíme na štyri časti, do každej vtlačíme olúpané vajce a navlhčenými rukami upravíme. Na rozohriatom oleji smažíme zo všetkých strán. Vajcia podáváme buď teplé so zemiakovou kašou a šalátom alebo nastudeno poliate omáčkou s čerstvou zeleninou.
Omáčka: Smotanu, kečup, horčicu a soľ ušľaháme a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.

Recepty4