Aby nás teda netrápila obstipácia – zápcha, tu sú hneď praktické tipy:

Pohánka jedlá (Fagopyrum esculentum)

Lieči? Je bezlepková, diétna – nech si vyberú tí, čo musia mať konkrétnu diétu.

Chutí? Treba vyskúšať. Ako upravenú? Čo najjednoduchšie. Odstátu niekoľko hodín v studenej vode alebo sparenú vriacou vodou.

História
Pôvod má v Himalájoch – Indii a Číne. Začala sa pestovať pred 2500 rokmi. V 2.tisícročí sa objavila aj v Európe. Na našom území sa objavila v 12.storočí. bola potravinou chudobnej vrstvy obyvateľstva. Prvý ľudový názov Tatarka súvisel s Tatármi, ktorí ju doviezli v kožených mešcoch na konských sedlách. Naše obyvateľstvo ich považovalo za pohanov, preto sa tento názov neskôr ujal aj pre obilninu.

Liečivé účinky
Posilňuje imunitný systém,  vracia pružnosť cievam v celom organizme, zmierňuje potiaže s kŕčovými žilami, znižuje riziko trombózy, infarktu, mozgovej mŕtvice, pri dlhodobom konzumovaní vylieči hemoroidy. Je dobrá pri detoxikácii v tehotenstve. Účinkuje pri praskavosti očných cievok, zvýšenej krvácavosti, žalúdočných a dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch, pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii. Vitamíny B1 a B2 pomáhajú telu aktivovať energiu podporujúcu činnosť nervov. Priaznivo pôsobí na stavy podráždenosti, nechutenstva a bolesti hlavy. Cholin regeneruje pečeňové bunky. Kyselina listová znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rutín v šupkách umožňuje umožňuje prípravu čaju, odvaru alebo náplň do vankúša. Odporúča sa pre diabetikov, celiatikov a pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.
Obsahuje veľa bielkovín, 18 aminokyselín, škrob, nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky a stopové prvky.

Na trhu dostať niekoľko typov výrobkov z pohánky, avšak najistejšie je konzumovať ju neupravenú, nevarenú, aby sme v nej skutočne zachovali to, čo naše telo potrebuje. Ak niekomu nechutí samotná, môže si ju pridať do uvarenej (narural) ryže či zmiešať s cícerom / sójou a podávať so zeleninovými šalátmi, príp. kompótom.

Hliva ustricová

Elixír večnej mladosti

Pomáha:

  • zvyšovať obranyschopnosť organizmu
  • znižovať poruchy metabolizmu cukru a tuku
  • zmierňovať chronické infekcie, zápaly a únavu
  • zmierňovať strnulosť šliach a končatín
  • regulovať peristaltiku čriev
  • odstraňovať bradavice vírusového pôvodu
  • pri úprave krvného tlaku
  • fungovaniu cievneho systému
  • pri alergii, strese a záťaži organizmu

 

Jeden z množstva možných receptov
Ingrediencie:
Cibuľa
Olej
Sója
Soľ
Červená mletá sladká paprika
Hliva ustricová – koľko g chcete (ja robím z 300 g)
Voda
Hladká múka / maizena

Postup:
V kuchte uvaríme v slanej vode sóju (stačí 30 minút, v bežnom hrnci 60 min.). Na panvici na oleji posmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme opláchnutú, na rezančeky pokrájanú hlivu, osolíme, opaprikujeme, podlejeme vodou (môžeme použiť vývar zo sóje), dusíme prikryté asi 20-30 minút. Do hotového pridáme uvarenú sóju, poprášime múkou alebo maizenou (Gustin, Solamyl...). Ak neplánujeme dať deťom, dochutíme štipľavou paprikou. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.

A keďže sú tu Vianoce, aj niečo sladké, pritom absolútne racionálne zdravé:

Tvarohový koláčik

Spodok: 100g BE-BE keksov (alebo nejakych celozrnnych plochych keksikov, v lidli mozno maju)
Krem: 400g nizkotucneho jemneho tvarohu
1 cele vajce
70g trstinoveho cukru (moze ist aj menej, minule som dala 60)
1/2 zlateho klasu
50ml mlieka (dala som plnotucne)
Zapekaciu formu velkosti 24x15cm vydlazdime keksikmi, a to aj z bokov (nemusi byt). Na keksiky nalejeme zmes kremu (vsetky polozky treba spolu iba zmiesat metlickovym slahacom). Vpraceme do rozohriatej rury a pecieme na 180 stupnov cca 45min (v recepte bolo, ze 30, podla mna treba viac).

Hodnoty su pre nas chudnucich viac nez prijatelne na 100g 685KJ, B10,2, T 2,7, S 23,3.

Hrnčekový koláčik s jablkami

(je to preratane na maly plech, velkosti polovice velkeho, hrncek som mala taky klasicky)

1 hrncek celozrnnej muky spaldovej
1/3 hrnceka trstinoveho cukru (dala som 1/2, no podla mna staci menej, bol dost sladky)
1/2 hrnceka mlieka
1/8 hrnceka oleja zastudena lisovaneho repkoveho
1 cele vajde
1/ hrnceka ovsakov
1/2 prasku do peciva
1/4 - 1/2 hrnceka mletych orechov

asi 1/2 kila jablk

Suroviny zmiesame dokopy, a vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Jablka nakrajame na take tenke mesiaciky (mozu sa aj osupat), porozkladame nahusto hore na kolacik v radoch. Mozeme posypat troskou mletych orechov. Pecieme normalne, najprv na 200 stupnov dame do rozhriatej rury, potom stiahneme na 180 a pecieme, kym je upeceny